תשלום לקרן חניה

עו"ד אייל אקשטיין 

תשלום לקרן חניה נדרש במקרים בהם הוועדה המקומית מסכימה לבקשה לפטור מן החובה להתקין במגרש את מקומות החניה הנדרשים לפי תקן החניה, כולם או מקצתם, משיקולים של תכנון, סביבה או תחבורה. תחת זאת מחייבת הוועדה המקומית את מבקש היתר הבניה להשתתף במימון התקנתם של אותם מקומות חניה בחניון ציבורי שמחוץ לנכס נושא ההיתר, שלמימונו הוקמה קרן.

תנאי לחלופה של תשלום לקרן חניה הוא כי החניון הציבורי יוקם בתוך עשר שנים ממועד מתן היתר הבניה או בחמש השנים לפני הוצאת ההיתר, וכן שהמרחק בין הנכס לבין החניון הציבורי לא יעלה על 350 מטרים במרחק אווירי.

הרשות רשאית להפחית או לבטל את מקומות החניה הנדרשים בנכס, אם האזור בו מצוי הנכס נקבע כאזור סגור לכניסת כלי רכב ורשאית להפחית מקומות חניה במגרש אשר בו בניין המיועד לשימור.

הסכום הנדרש לתשלום נקבע ע"י שמאי נדל"ן מטעם הוועדה המקומית ועשוי להגיע לעשרות אלפי ₪ בגין כל מקום חניה. מכאן שחיוב בתשלום לקרן חניה עשוי להוות סכום משמעתי מתוך סך האגרות וההיטלים בפרויקטים של בניה חדשה או התחדשות עירונית.

על ההחלטה ניתן להגיש ערר תוך 30 ימים לוועדת הערר המחוזית. מאחר וככלל, התשלום לקרן החניה מהווה תנאי להוצאת היתר הבניה, ניתן לבקש שלא לעכב את מתן ההיתר, כולו או חלקו, בשים לב להיקף ההשפעה של נושא הערר על ההיתר ולאפשרות השבת המצב לקדמותו ככל שיתקבל הערר.  לחילופין, ניתן לבקש לאפשר לקדם את הבקשה להיתר עד שלב הוצאת ההיתר, וכי ניתן יהיה להנפיק את ההיתר לאחר תשלום החיוב או העמדת ערבות בהתאם.

במסגרת הערר ניתן לחלוק על מספר מקומות החניה שנקבעו לנכס לאור התקנות או תכנית רלוונטית, או אם יש לבטלם או להפחיתם בשל היות האזור סגור לכלי רכב או בגין קיום בניין לשימור. כך למשל, רק לאחרונה נפסק ע"י ועדת הערר המחוזית בתל אביב, כי לעניין פטור מתקן חניה אין הבחנה בין איסור לכניסת רכב שנקבע בתוכנית לבין איסור שנקבע על ידי רשות תמרור, בין אם נקבע בשל מסילת רכבת קלה או בשל נתיב תחבורה ציבורית. בנוסף, במסגרת הערר ניתן לחלוק על תעריף/תחשיב שנקבע לכל מקום חניה נדרש שלא נבנה ואשר בגינו חויב מבקש ההיתר בתשלום קרן חניה. במקרים מסוימים, ניתן להעלות בשלב מאוחר יותר טענות ביחס לתקן החניה וזאת במסגרת בקשה לתיקון היתר הבניה בנושא זה.

ככל שלא הוקם חניון ציבורי בפרק הזמן ובמרחק שנקבעו בחוק, ניתן להגיש תביעת השבה להשבת סכומים ששולמו לקרן חניה בתוך שבע שנים מהיווצרות עילת התביעה.

מומלץ להיוועץ עמנו מוקדם ככל הניתן כדי לבחון את קביעות הוועדה המקומית ביחס לתשלום לקרן החניה במקרה הקונקרטי ואת דרכי הפעולה המתאימות ואת הנדרש כדי לשמור על הזכויות. זאת, לצד הצורך לבדוק את כלל חיובי הרשות המקומית ותאגיד המים והביוב אשר מוטלים על היזם כתנאי לקבלת היתרי בניה.

 

 

Scroll to Top
דילוג לתוכן